Glühwein drinken Amsterdam
Ben jij gek op sangria of rode wijn? Dan raden wij jou zeker aan om deze herfst en wintermaanden bij ons de winter klassieker Glühwein (letterlijk: gloeiwijn) te proeven! De naam zegt het eigenlijk al: Glühwein is verwarmde wijn die op smaak gebracht wordt met verschillende aroma’s, onder andere kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. De wijn is dus erg zoet! Het is belangrijk dat tijdens de bereiding de drank niet gekookt wordt, want dan verdampt de alcohol, en dan zit dat “gloeien” er dus niet meer in.
Het drinken van een glühwein met vrienden en familie is dan ook hét ideale recept om de frisse wintermaanden door te komen in Europa. Het geeft simpelweg een goed gevoel om samen op te warmen met een Glühwein als het koud is en staat daarom logischerwijze bekend om zijn gezelligheid!
Geschiedenis Glühwein Amsterdam
Waar komt deze Europese warme drank vandaan? De oorsprong van dit product gaat ver terug in de tijd. Het consumeren van deze drank is een Europese traditie die zelfs al meer dan duizend jaar oud is. Zo schijnt dat de Romeinen hun wijn al verwarmden om ‘s winters warm te blijven. Het drankje verspreidde zich daarna al snel door het rijk, en pas later werden er kruiden en bloemen aan toegevoegd, met het idee dat ziektes weggehouden werden. Welnu, de Glühwein die wij tegenwoordig allemaal kennen is ontstaan tijdens de middeleeuwen; een variant die in Duitsland is ontwikkeld en zich baseert op een mengsel van wijn en kruiden, aangevuld met fruit. Sindsdien is eigenlijk niet veel meer veranderd aan het recept.
Glühwein drinken in Amsterdam
Glühwein is op dit moment dé vervanger van de zomerse cocktails en biertjes voor de winter en deze zijn dan ook veel te vinden op de kerstmarkten van Europa. Vooral in Duitsland wordt het vaak gedronken. De Duitsers serveren en drinken deze glühwein om dezelfde reden: om warm te blijven op de markt en daarmee het samenkomen wat aangenamer te maken! Daarom wordt Glühwein vaak geassocieerd met zijn zoete geuren aan de gezelligheid op de kerstmarkt, ijsbaan of ski-oord, en natuurlijk het effect dat het heeft om op te warmen!
Maar deze gezelligheid in de herfst en winter is ook te vinden dichter bij huis! Het recept heeft namelijk in verschillende Europese landen een eigen identiteit en smaak ontwikkeld. In Nederland staat deze drank voornamelijk bekend als “bisschopswijn”. Het verschil is alleen dat onze variant wordt gemaakt met citroen en glühwein met sinaasappel.
De nieuwe trend in Nederland is dan ook om gezellig met vrienden of familie onder het genot van een warme beker glühwein een stadswandeling te maken door Amsterdam die in de wintermaanden altijd zo prachtig verlicht is. Maar ook in het Proeflokaal nodigen wij je graag uit in de herfst en wintermaanden om binnen op te warmen en te genieten van dit drankje dat geserveerd wordt met dampende bekers. Met uitzicht op de Amsterdamse grachten vanuit het Proeflokaal en onze knusse uitstraling, bieden wij dan ook een extra sfeervolle plek aan om te genieten van een glas.